Zestaw fp - krem rozjaśniający z azeloglicyną 60 g

1.jpg
  • nowość

Opis

Zestaw do samodzielnego przygotowania kremu rozjaśniającego. Polecany również do cer tłustych, mieszanych i problematycznych, do cery naczyniowej, wrażliwej i skłonnej do rumienia oraz przy zapalnym i niezapalnym trądziku pospolitym oraz różowatym. Azeloglicyna reguluje wydzielanie sebum oraz ma właściwości wybielające - rozjaśnia przebarwienia różnego typu m.in. plamy pigmentacyjne i pozapalne. Działa przeciwzaskórnikowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Olej z pestek dyni silnie nawilża, natłuszcza, uelastycznia i wygładza zmarszczki. Rozjaśnia blizny i przebarwienia, działa przeciwzapalnie. Olej konopny wzmacnia odporność skóry, wygładza ją i zmniejsza tendencje do stanów zapalnych. Olej abisyński i hydromanil zapewniają intensywne nawilżenie. Witamina B (niacynamid) zmniejsza epidermalną utratę wody, rozjaśnia przebarwienia oraz wspomaga syntezę kolagenu.
Przygotowanie kremu jest niezwykle proste. Nie wymagane są dodatkowe akcesoria (zlewki, mieszadła, wagi, papierki lakmusowe, termometry) ani podgrzewanie półproduktów - krem jest wykonywany "na zimno". Zestaw zawiera wszystkie potrzebne półprodukty 
(w odważonych ilościach, również wodę i konserwant), akcesoria (kubeczek i mieszadełko), pudełeczko na gotowy krem oraz szczegółową instrukcję. Nie trzeba niczego dokupować osobno.

 

W zestawie znajduje się:

  • azeloglicyna – 5 g
  • olej z pestek dyni - 3,6 g
  • olej konopny – 2,4 g
  • olej abisyński – 2,4 g
  • hydromanil - 1,5 ml
  • witamina B - 3 g

  • woda demineralizowana jakości farmaceutycznej
  • zagęstnik
  • konserwant

  • kubeczek – 1 szt.
  • mieszadełko – 1 szt.
  • pudełko na krem 100 ml – 1 szt.
  • nalepka na gotowy kosmetyk – 1 szt.

Składniki wystarczą do wykonania kremu o masie 60 g.

Azeloglicyna (INCI: Potassium Azeloyl Diglycinate) jest pochodną kwasu azelainowego. Reguluje wydzielanie sebum oraz ma właściwości wybielające - rozjaśnia przebarwienia różnego typu (przy melasmie, ostudzie, inne plamy barwnikowe oraz przebarwienia pozapalne). Działa przeciwzaskórnikowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Polecana przy zapalnym i niezapalnym trądziku pospolitym oraz różowatym. Kosmetyki z azeloglicyną wskazane są dla cer tłustych, mieszanych i problematycznych ale również można stosować ją z powodzeniem przy cerze naczyniowej, wrażliwej i skłonnej do rumienia.
Rozjaśnienie przebarwień – azeloglicyna należy do efektywnych substancji wybielających. Początkowo wykorzystywana była w przypadku plam pigmentacyjnych. Hamuje ona proces syntezy DNA w obrębie pobudzonych komórek barwnikowych – melanocytów. Działa także jako inhibitor tyrozynazy, przez co ogranicza proces melanogenezy, a w konsekwencji tworzenie nowego barwnika, melaniny. Przy stosowaniu stężeń 15 – 20 % przez kilka miesięcy, pomaga osiągnąć pozytywne efekty w przypadku plam soczewicowatych oraz ostudy. Doskonałe efekty uzyskuje się w przypadku usuwaniu przebarwień pozapalnych skóry.
Działanie przeciwtrądzikowe – działa bakteriostatycznie i bakteriobójczo na bakterie tlenowe i beztlenowe. Szczególnie skuteczna jest w stosunku do Propionibacterium acnes i Staphylococcus epidermidis, odpowiadających za powstawanie trądziku młodzieńczego. Kwas nie wywiera wpływu na oporność bakterii, nawet przy długotrwałym stosowaniu. Właściwości przeciwzapalne kwasu są ściśle związane z hamowaniem produkcji wolnych rodników tlenowych, będących mediatorami procesów zapalnych. Działanie przeciwzaskórnikowe jest niezwykle istotne w pielęgnacji zmian trądzikowych. Dodatkową zaletą kwasu azelainowego jest możliwość stosowania w przypadku trądziku różowatego.
Dzięki zawartości glicyny, polepsza elastyczność skóry i jej nawilżenie co nadaje skórze miękkość.

Olej z pestek dyni (INCI: Cucurbita Pepo (Pumpkin) Seed Oil) jest wyjątkowo bogaty w witaminy A, C, E i K, B1, B2, B6, potas, selen, cynk, beta-karoten oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Zawiera również takie substancje odżywcze jak: steroleroślinne, skwaleny (skwalen i jego pochodne przyspieszają przenikanie substancji lipofilowych przez warstwę rogową). Wykazuje właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające. Polecany jest dla skóry naczynkowej a także dla skóry suchej, łuszczącej się, pękającej, dla cery dojrzałej
w celu wygładzenia zmarszczek. Olej ma działanie uelastyczniające, zapobiega powstawaniu rozstępów (regularne masaże skóry). Jest doskonałym emolientem, zmiękcza skórę. Działa przeciwalergicznie, przeciwzapalnie, pobudza regenerację nabłonków i tkanki łącznej. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie rozjaśniające blizny i przebarwienia. Działa także oczyszczająco.

Olej konopny (INCI: Cannabis sativa (Hemp) Seed Oil) to niezwykle cenny olej roślinny zawiera wyważony stosunek cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i naturalnych antyoksydantów, nie wywołuje alergii i bardzo dobrze penetruje w głąb skóry. Dobrze się rozprowadza i dosyć szybko wchłania. Wzmacnia odporność skóry wygładza ją, nadaje miękkość i sprężystość. Polecany dla skóry tłustej z trądzikiem, przy zapaleniach skórnych oraz stosowany w preparatach do skóry dojrzałej.

Olej abisyński (INCI: Crambe Abyssinica Seed Oil) jest o olejem niezwykle wysokim poziomie nienasyconego kwasu erukowego (mononienasycony kwas tłuszczowy omega-9). Olej zapewnia intensywne nawilżenie nawet gdy skóra jest bardzo wysuszona i widoczne jest wiele zmarszczek. Poprawia kondycje skóry, redukuje zmarszczki. Pozostawia skórę gładszą, elastyczną i miękką w dotyku. Olej ten szybko i łatwo penetruje naskórek, co pomaga w uzupełnieniu utraconych lipidów i jednocześnie nie zostawia tłustego filmu.

Witamina B3 (INCI: Niacinamide) ma korzystny wpływ na tworzenie, funkcjonowanie i stan skóry. Zmniejsza transepidermalną utratę wody przez naskórek, wpływa na produkcję kolagenu. Działa przeciwpodrażnieniowo i łagodząco zarówno na różnego typu dermatozy jak i na zmiany trądzikowe. Rozjaśnia przebarwienia. Jest silnym antyoksydantem.

Hydromanil (INCI: Aqua, Glycerin, Hydrolyzed Caesalpinia Spinosa Gum, Caesalpinia Spinosa, Phenoxyethanol, Potassium Sorbate) jest substancją pochodzenia naturalnego. Dzięki obecności galaktomannanów jest doskonałą substancją nawilżającą. Pozwala uzyskać długotrwały efekt nawilżania penetrując głębokie warstwy skóry i ograniczając transepidermalną utratę wody. Reguluje proces złuszczania naskórka i prowadzi do poprawy wyglądu skóry.

FEOG (INCI: Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin) jest konserwantem nowej generacji o szerokim zakresie działania zarówno w stosunku do bakterii (grammadodatnich i grammaujemnych) jaki i drożdży czy grzybów. Żaden ze składników mieszaniny FEOG nie jest tematem dyskusji ze względu na działanie uczulające, rakotwórcze, tworzenie nitrozoamin, efekt estrogeniczny lub androgeniczny i wywoływanie alergii.

Zagęstnik (INCI: Sodium acrylate / acryloyldimethyl taurate copolymer / isohexadecane/ polysorbate 80) jest ciekłym polimerem
tworzącym szybko nie kleiste kremy. Spełnia rolę emulgatora, zagęstnika i stabilizatora emulsji.

 

Wykonanie:

  1. Do kubeczka z podziałką wlej olej z pestek dyni, konopny i abisyński.

  2. Do mieszaniny olejów dodaj zagęstnik. Poczekaj cierpliwie, aż wyleje się z fiolek prawie do ostatniej kropli. To bardzo ważne. Zagęstnik będzie spływał nieco szybciej jeśli lekko postukasz paznokciem w koniec fiolki.

  3. Za pomocą mieszadełka wymieszaj dokładnie oleje z zagęstnikiem. Po chwili klarowna mieszanina powinna zmętnieć. Mieszaj, aż zmętnienie pojawi się w całej objętości olejów.

  4. Do pudełeczka na krem wlej całą wodę.

  5. Mieszaninę olejów i zagęstnika wlej do wody. Używając mieszadełka "ściągnij" ze ścianek kubeczka osadzone tam oleje i zagęstnik, tak aby do wody trafiła prawie cała zawartość kubeczka.

  6. Zacznij energicznie mieszać mieszadełkiem mieszankę wody, olejów i zagęstnika. Na początku emulsja będzie rzadka i może wyglądać jak "zwarzona". Po kilkunastu sekundach konsystencja powinna się zmienić, a emulsja powinna stać się bardziej jednolita i gładka. Mieszaj przez około półtorej minuty. Po tym czasie emulsja powinna być już gęsta i kremowa.
    Jeśli emulsja jest wciąż rzadka, prawdopodobnie nie został przelany do niej cały zagęstnik i oleje. Wlej ich pozostałość do emulsji i znów zacznij mieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

  7. Do powstałej emulsji wlej cały hydromanil i dokładnie wymieszaj. Emulsja przez chwilę zmieni swoją konsystencję (jakby się rozdzielała), ale nie denerwuj się tym. Mieszaj cierpliwie dalej. Emulsja za chwilę wróci do swojej normalnej postaci.

    UWAGA!!
    Zaburzenie konsystencji emulsji może pojawiać się po dodaniu każdego kolejnego składnika. Nie denerwuj się, to normalne. Za każdym razem mieszaj cierpliwie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Pamiętaj, że składniki należy zawsze dodawać pojedynczo i w podanej przez nas kolejności.

  8. Do emulsji dodaj azeloglicynę i dokładnie wymieszaj.

  9. Do emulsji wsyp niacynamid (witaminę B3) i dokładnie wymieszaj.

  10. Jeśli chcesz użyć konserwantu dodaj go do emulsji w tym momencie i dokładnie wymieszaj. Jeśli nie chcesz stosować konserwantu przejdź od kolejnego punktu instrukcji.

  11. Jeśli konsystencja jest jednolita - KREM JEST GOTOWY. Opisz naklejkę permanentnym pisakiem i umieść na niej datę przydatności, naklej na pudełko.

  12. Odstaw krem na kilkanaście godzin w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie krem jest gotowy do użycia od razu.

 

Jak stosować krem?
Stosować bezpośrednio na oczyszczoną skórę lub na skórę nawilżoną wcześniej odpowiednim tonikiem lub serum - w zależności od potrzeb i upodobań. 

 

  • Jeśli do kremu zostanie dodany konserwant FEOG, termin przydatności wynosi 6 miesięcy od daty wykonania.
  • Jeśli do kremu nie zostanie dodany konserwant okres trwałości wynosi 2 tygodnie a krem należy przechowywać w lodówce.

 

Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl