Węglan wapnia

Cena: 5,20 zł 5.20
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

INCI: Calcium Carbonate

 

Węglan wapnia ma silne właściwości higroskopijne. Dodany do kosmetyków będzie zwiększał krycie oraz silnie wchłaniał wilgoć i sebum. Polecany do cery tłustej. Można go stosować zarówno w podkładach jak i w pudrach. Będzie nieco rozjaśniał formulację, podobnie jak biel cynkowa i tytanowa. Sugerowana zawartość procentowa: do 5%.

 

  • Substancja mineralna
  • Półprodukt kosmetyczny
  • Dopuszczony do użytku w kosmetykach do: ust, oczu, twarzy i paznokci
  • Przechowywać w szczelnym opakowaniu, chronić przed wilgocią.
  • Jakość kosmetyczna
  • Wielkość cząstek: bd

Opinie o produkcie (6)

30 maja 2019

Czy Węglan wapnia będzie lepiej wchłaniał sebum niż Extender W (Extender W: Absorpcja oleju: 125g/100g)?

30 maja 2019

Dominika, węglan wapnia wchłania sebum dobrze, ale w ostatnim czasie w sklepie pojawiły się substancje o zdecydowanie większej chłonności olejów: Extender W (wiedzie prym - 125g/100g), krzemionka Sebum Max Control (100g/100g), Smooth Spheres (95g/100g), Low Luster (90g/100g). Węglan wapnia za to zwiększy krycie w stopniu większym niż Extender W.

15 listopada 2020

Czy węglan wapnia może zastąpić dwutlenek tytanu? Chodzi mi np. do błyszczyków aby miały lepsze krycie.

16 listopada 2020

@Lila Teoretycznie można użyć węglanu wapnia w tym celu. Węglan wapnia poza zdolnościami wchłaniania sebum, jest białym pigmentem matowym.

16 listopada 2020

A czy lepszy od węglanu wapnia będzie tlenek cynku? Nie chcę używać dwutlenku tytanu, ponieważ uważam, iż nie jest on do końca bezpieczny.

17 listopada 2020

@Lila Tlenek cynku na właściwości wysuszające, "osuszające", nawet gdy jest wprowadzony w fazę olejową. Będzie prowadził do wysuszania ust. Węglan wapnia, jako biały pigment w błyszczyku, będzie bezpieczniejszy. Dwutlenek tytanu stosowany zewnętrznie (w formie nienanocząsteczkowej) jest bezpieczny - nie przenika przez skórę, nie ma więc kontaktu żywymi komórkami, a jedynie z zewnętrzną, rogową warstwą naskórka złożoną z martwych, bezjądrzastych komórek. Większe zagrożenie będzie stanowił w przypadku spożycia (jest często stosowany w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym). Ma wtedy możliwość penetracji błon komórkowych.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl