Tlenek cynku - biel cynkowa - biały pigment mineralny

Cena: 4,50 zł 4.50
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Klasyczny biały, pigment mineralny. W podkładach, pudrach czy innych kosmetykach mineralnych tlenek cynku odpowiada za krycie. Dodatkowo pełni funkcję antybakteryjną, a w wersji mikronizowanej chroni przed promieniowaniem UV (Tlenek cynku mikronizowany 100-110 nm - filtr UV). Zwiększa również przyczepność. Rozjaśnia mieszanki kolorystyczne. Wykorzystywany w sypkich i prasowanych mieszankach podkładowych, cieniach do oczu, pudrach oraz wielu innych preparatach kosmetycznych itp. Tlenek cynku ma lekkie działanie antybakteryjne i przyspiesza gojenie ran. Z tego powodu jest używany jako składnik maści i zasypek leczących rozmaite choroby skóry.

Jako biały pigment został wprowadzony w 1779 r., a od 1834 jako "biel chińska" jest stosowany w gwaszu.

Tlenek cynku znajdziecie Państwo w naszym sklepie w dwóch działach, 'Pigmenty mineralne matowe' oraz 'Komponenty podstawowe i dodatki', ponieważ w formulacjach takie funkcje będzie właśnie spełniał.

Dopuszczalne maksymalne stężenie: 25%. 

  • Pigment mineralny, biały, kryjący
  • Półprodukt kosmetyczny
  • Dopuszczony do użytku w kosmetykach do: ust, oczu, twarzy i paznokci
  • Przechowywać w szczelnym opakowaniu, chronić przed wilgocią i światłem
  • Jakość kosmetyczna
  • Rozmiar cząstek: ok. 0,32 µm

INCI: Zinc Oxide (CI 77947)

 Tlenek cynku - biel cynkowa - biały pigment mineralny - Kolorówka.com

Przykładowe receptury:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl