Puder tapiokowy

Puder tapiokowy
  • nowość
Cena: 5,20 zł 5.20
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Pin It

Opis

Lekka, całkowicie transparentna odmian skrobi tapiokowej dedykowana do stosowania w kosmetyce kolorowej. Dobrze adsorbuje sebum, jest niezwykle jedwabista i bardzo dobrze przylega do skóry. Ma działanie matujące. Może być stosowana samodzielnie jako puder wykończeniowy.

Puder tapiokowy jest odmianą skrobi z tapioki o najwyższej jakości, dedykowaną do stosowania w kosmetykach sypkich i prasowanych typu pudry, podkłady, cienie czy bornzery.

Puder tapiokowy jest bardzo lekki i jedwabisty. Podobnie do pudru kukurydzianego rewelacyjnie rozprowadza się na skórze i doskonale do niej przylega (polepsza przyczepność innych produktów). Odczucia sensoryczne przy aplikacji są podobne do pudru kukurydzianego i na pewno przyjemniejsze w porównaniu z pudrem ryżowym.

Puder tapiokowy wyróżnia się wśród skrobi specyficznym wykończeniem, które można w pewnym stopniu porównać do efektu soft-focus otrzymywanego po zastosowaniu krzemionek. Nie jest to oczywiście tak spektakularny efekt jak w przypadku krzemionek sferycznych, ponieważ pomimo, że cząstki skrobi tapiokowej są zbliżone do kulistego, to daleko im do idealnej sfery.

Puder tapiokowy chłonie sebum w podobnym stopniu jak puder kukurydziany, czyli 43 g oleju na 100 g pudru. Może być stosowany również przez osoby o cerze normalnej, mieszanej i jako dodatek do kosmetyków do cery tłustej.

Jak pozostałych pudrów naturalnych można używać go samodzielnie jako pudru wykończeniowego.

W przypadku cery suchej samodzielne stosowanie pudru kukurydzianego może prowadzić do jej przesuszenia.

 

ZALETY:

  • bardzo dobre zdolności matujące, długotrwały efekt redukcji połysku skóry;
  • zapewnia naturalny wygląd skóry, w umiarkowanym stopniu rozprasza światło optycznie minimalizując widoczność porów i załamań skóry;
  • kształt cząstek zbliżony do sferycznego, co zapewnia przyjemne odczucia sensoryczne przy aplikacji, łatwe rozprowadzanie na skórze, pudrowe wykończenie;
  • wysoka transparentność – nie bieli, łatwe wprowadzanie do dowolnych kosmetyków bez zmiany ich barwy;
  • doskonale przylega do skóry, poprawia przyczepność innych składników;
  • hipoalergiczny, nie powoduje podrażnień ani uczuleń;
  • duża elastyczność jeśli chodzi o stosowanie - łatwe wprowadzanie do dowolnych formulacji, kosmetyków sypkich oraz pielęgnacyjnych;
  • zmniejszenie błyszczenia się kosmetyków pielęgnujących np. kremów itp;
  • redukcja oleistości, lepkości w kremach, żelach, fluidach, pomadkach itp; daje uczucie "świeżości", gładką konsystencję kosmetyku;
  • zwiększenie "poślizgu", rozsmarowywalności w kosmetykach mineralnych i kosmetykach pielęgnacyjnych.

ZASTOSOWANIA:

  • samodzielnie - jako puder matujący, adsorbent sebum;
  • w podkładach, pudrach, różach, primerach - działanie matujące, adsorpcja sebum, łatwe rozprowadzanie, odczucie jedwabistości przy aplikacji, długotrwały efekt matujący, zwiększenie przyczepności do skóry;
  • w pudrach sypkich i prasowanych - działanie matujące, naturalne wykończenie, odczucie jedwabistości przy aplikacji, poprawa przylegania do skóry;
  • we fluidach - naturalny wygląd i matowe wykończenie, redukcja odczucia tłustości i lepkości produktu, trwalsze utrzymanie produktu na skórze, nadanie skórze gładkości i poprawa odczuć sensorycznych;
  • w pomadkach - uzyskanie efektu niskiego połysku, matowe wykończenie, poprawa rozprowadzania, redukcja odczucia tłustości i lepkości;
  • w kosmetyce białej, pielęgnacyjnej:
    - w kremach tłustych, kremach z filtrem - działanie matujące, redukcja tłustości i lepkości kremu, poprawa odczucia na skórze, lepsze rozprowadzanie, naturalny wygląd;
    - w kremach nawilżających do cery tłustej - działanie matujące, adsorpcja nadmiaru sebum ze skóry, naturalny wygląd.

SUGEROWANA ZAWARTOŚĆ PROCENTOWA - efekt widoczny już od 5%:

  • primery, pudry, pudry wykańczające 5 - 100%;
  • podkłady, inne kosmetyki mineralne 5 - 50%;
  • kremy tłuste, kremy z filtrem - 2-3 %;
  • pomadki, błyszczyki – 2-3 %;

 

WŁAŚCIWOŚCI:

  • stopień krycia (w skali od 0-10, gdzie 0 to całkowita transparentność) – 0;
  • stopień połysku (w skali od 0-10, gdzie 0 to całkowity mat) – 0;
  • adsorpcja olejów – 43g/100g;
  • rozmiar cząstek: 5.0 - 25 mikrometrów;
  • substancja organiczna;
  • półprodukt kosmetyczny;
  • jakość kosmetyczna;
  • dopuszczony do użytku w kosmetykach do: ust, oczu, twarzy;
  • przechowywać w szczelnym opakowaniu, chronić przed wilgocią.

 

INCI: Tapioca Starch

 

 Puder tapiokowy - tapioka - skrobia Tapiokowa - Kolorówka.com

 

Receptury można toworzyć analogicznie do receptur opartych na pudrze ryżowym lub kukurydzianym:

Opinie o produkcie (2)

4 marca 2022

Fajny, daje takie lekkie, naturalne wykończenie.

9 maja 2022

Zdecydowanie zgadzam się z Moniczką. Lekkie, naturalne wykończenie i miły macik przez cały dzień.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl