Puder ryżowy

Cena: 5,20 zł 5.20
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Pin It

Opis

Lekki, praktycznie transparentny. Adsorbuje sebum. Nadaje pudrom jedwabistość i ułatwia rozprowadzanie. Ma silne działanie matujące. Może być stosowany samodzielnie jako puder matujący.

Puder ryżowy jest wypełniaczem organicznym, doskonale nadaje się do zwiększania objętości pudru. Jest doskonała alternatywą dla talku. Można nim również zastępować skrobię kukurydzianą lub stosować kombinację poszczególnych składników w zależności od potrzeb.

Puder ryżowy jest niezwykle lekki, praktycznie transparentny. Silnie adsorbuje sebum. Nadaje pudrom jedwabistość i ułatwia rozprowadzanie. Doskonale nadaje się do cery tłustej lub mieszanej. Można używać go samodzielnie jako puder wykańczający. Można go również stosować na wybrane partie twarzy. Podobnie jak krzemionka jest stosowany często przez fotografików oraz charakteryzatorów do uzyskania efektu całkowitego zmatowienia.

W przypadku cery normalnej lub suchej samodzielne stosowanie pudru ryżowego może prowadzić do jej przesuszenia.

 

ZALETY:

  • doskonałe zdolności matujące, długotrwały efekt redukcji połysku skóry;
  • kształt cząstek zapewnia przyjemne odczucia sensoryczne przy aplikacji, łatwe rozprowadzanie na skórze, pudrowe wykończenie;
  • wysoka transparentność – nie bieli, łatwe wprowadzanie do dowolnych kosmetyków bez zmiany ich barwy;
  • hipoalergiczna, nie powoduje podrażnień ani uczuleń;
  • duża elastyczność jeśli chodzi o stosowanie - łatwe wprowadzanie do dowolnych formulacji, kosmetyków sypkich oraz pielęgnacyjnych;
  • zmniejszenie błyszczenia się kosmetyków pielęgnujących np. kremów itp;
  • redukcja oleistości, lepkości w kremach, żelach, fluidach, pomadkach itp; daje uczucie "świeżości", gładką konsystencję kosmetyku.

ZASTOSOWANIA:

  • samodzielnie - jako puder matujący, adsorbent sebum - dla zwiększenia przyczepności można stosować Boron Coverage, stearynian magnezu (Magnesium Stearate) itp;
  • w podkładach, pudrach, różach, primerach - działanie matujące, adsorpcja sebum, łatwe rozprowadzanie, długotrwały efekt matujący;
  • w pudrach sypkich i prasowanych - działanie matujące, naturalne wykończenie;
  • we fluidach - naturalny wygląd i matowe wykończenie, redukcja odczucia tłustości i lepkości produktu, trwalsze utrzymanie produktu na skórze, nadanie skórze gładkości i poprawa odczuć sensorycznych;
  • w pomadkach - uzyskanie efektu niskiego połysku, matowe wykończenie, poprawa rozprowadzania, redukcja odczucia tłustości i lepkości;
  • w kosmetyce białej, pielęgnacyjnej:
    - w kremach tłustych, kremach z filtrem - działanie matujące, redukcja tłustości i lepkości kremu, poprawa odczucia na skórze, lepsze rozprowadzanie, naturalny wygląd;
    - w kremach nawilżających do cery tłustej - działanie matujące, adsorpcja nadmiaru sebum ze skóry, naturalny wygląd.

SUGEROWANA ZAWARTOŚĆ PROCENTOWA - efekt widoczny już od 5%:

  • primery, pudry, pudry wykańczające 5 - 100%;
  • podkłady, inne kosmetyki mineralne 5 - 50%;
  • kremy tłuste, kremy z filtrem - 2-3 %;
  • pomadki, błyszczyki – 2-3 %;

 

WŁAŚCIWOŚCI:

  • stopień krycia (w skali od 0-10, gdzie 0 to całkowita transparentność) – 0;
  • stopień połysku (w skali od 0-10, gdzie 0 to całkowity mat) – 0;
  • adsorpcja olejów – 59g/100g;
  • rozmiar cząstek: 5.0 - 50 mikrometrów;
  • substancja organiczna;
  • półprodukt kosmetyczny;
  • jakość kosmetyczna;
  • dopuszczony do użytku w kosmetykach do: ust, oczu, twarzy;
  • przechowywać w szczelnym opakowaniu, chronić przed wilgocią.

 

INCI: Oryza Sativa (Rica) Powder

 Puder ryżowy - skrobia ryżowa - Kolorówka.com

Przykładowe receptury:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl