Produkt dnia

Zestaw - tłusty krem kojący do cery suchej 50 g (ok. 60 ml)

Opis

Zestaw do samodzielnego przygotowania wyjątkowego tłustego kremu do cery suchej. Połączenie lekkich olei skwalanu, kokosowego i arganowego z olejami tłustymi tj. olej z rokitnika i masło Shea pozwala  jednocześnie nawilżać skórę i chronić ją przed czynnikami zewnętrznymi. Skwalan uzupełnia braki w warstwie lipidowej naskórka a olej kokosowy jest doskonałym emolientem. Masło Shea natłuszcza, pielęgnuje i tworzy na skórze film ochronny wspomagając utrzymanie wody w jej komórkach. Olej z rokitnika ochrania skórę, wzmacnia naczynka i wspomaga regenerację komórek skóry. Olej arganowy wspomaga regenerację komórek skóry odwodnionej, suchej, zniszczonej z egzemami, wygładza, ujędrnia. Kolagen utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry a elastyna nadaje jej sprężystości i elastyczności. D-pantenol i hydromanil nawilżają, regenerują i pielęgnują skórę.

 

Skład:

 
faza olejowa (zlewka 50 ml):

  • masło Shea - 5 g
  • skwalan - 3 ml
  • olej kokosowy - 3 ml
  • monostearynian glicerolu - 3 g
  • alkohol cetylowy - 2,33 g

 

faza wodna (zlewka 100 ml):

  • woda demineralizowana jakości farmaceutycznej - 25 g
  • D-pantenol - 3 ml

 

dodatki:

  • olej z rokitnika - 1,5 ml
  • olej arganowy - 1,5 ml
  • hydromanil - 3 ml
  • kolagen i elastyna -  1,5 ml
  • guma ksantanowa - 0,02 g
  • konserwant FEOG

  • pudełko 100 ml – 1 szt.
  • nalepka na gotowy kosmetyk – 1 szt.

 

Składniki wystarczą do wykonania kremu o masie 50 g (ok. 60 ml)

 

Masło Shea (INCI: Butyrospermum Parkii) wykazuje ogromne działanie pielęgnacyjne, natłuszcza i nawilża. Dzięki niemu skóra jest gładka i miękka. Zawiera naturalną alantoinę, prowitaminę A, witaminy E i F, nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe. Substancje te przyspiesza gojenie się ran, podrażnień i stanów zapalnych poparzeń słonecznych. Jest naturalnym filtrem UV lecz o niskim współczynniku ok. 2-3. Nie alergizuje, może być stosowany na wszystkie partie skóry nawet te najbardziej wrażliwe. Można stosować do każdego rodzaju cery. Cera sucha zostanie wspaniale nawilżona i natłuszczona, masło karite tworzy delikatny film na skórze i chroni przed słońcem, mrozem, wiatrem. Chroni przed wysuszeniem, starzeniem i wspomaga utrzymanie wody w komórkach skóry.

 

Skwalan z oliwy z oliwek (INCI: Squalane) jest wyjątkowym olejem wchodzącym w skład ludzkiego sebum czyli ochronnej warstwy lipidowej. Charakteryzuje się silnymi właściwościami nawilżającymi i regeneracyjnymi. Uzupełnia braki w warstwie lipidowej naskórka. Zalecany jest do pielęgnacji cery wrażliwej, dojrzałej, trądzikowej (redukuje blizny i przebarwienia potrądzikowe), podrażnionej, ze skłonnościami alergicznymi, egzemami, z atopowym zapaleniem skóry, przesuszonej i odwodnionej. Jest bardzo lekki i szybko wchłania się po aplikacji, nie pozostawiając uczucia tłustości tylko nawilżenia i wygładzenia.

 

Olej z rokitnika (INCI: Hippophaë rhamnoides fruit oil (Seabuckthorn Oil)) ma silne właściwości regenerujące, ochronne i przeciwstarzeniowe. Wzmacnia naczynka, poprawia przepływ krwi. Olej z rokitnika zawiera wysokie stężenie kwasu palmitynowego odpowiedzialnego za szybsze ziarninowanie ran i regenerację naskórka. Olej wspomaga leczenie blizn pourazowych potrądzikowych, rozstępów, egzem, stanów zapalnych i alergicznych skóry. Jest zalecany do pielęgnacji cery suchej, popękanej i podrażnionej, dojrzałej.

 

Olej arganowy (INCI: Argania Spinosa Seed Oil) wykazuje działanie wygładzające, ujędrniające oraz odkażające. Przeciwdziała procesom starzenia się skóry, poprawia jej elastyczność i działa rewitalizująco – wspomaga odnowę komórek. Wspomaga regenerację naskórka przy egzemach, zmianach trądzikowych, bliznach. Działa kojąco na podrażnioną i wrażliwą cerę alergiczną oraz na oparzenia słoneczne. Zawiera duże ilości witaminy E dzięki czemu jest antyoksydantem (wymiataczem wolnych rodników).

 

Olej kokosowy (INCI: Caprylic/Capric Triglyceride) jest wspaniałym emolientem. Doskonale się wchłania, nawilża i pielęgnuje skórę. Polecany do skóry dojrzałej, przesuszonej, pękającej, z atopowym zapaleniem skóry.

 

Kolagen i elastyna (INCI Soluble Collagen, Hydrolyzed Elastin) to podstawowe białka tkanki łącznej skóry. Kolagen utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry, elastyna nadaje skórze sprężystość i elastyczność. W czasie procesu starzenia się skóry, kolagen rozpuszczalny w wodzie ulega przekształceniu w kolagen usieciowany, w wodzie nierozpuszczalny, pozbawiony zdolności wiązania wody. W ramach tego procesu skóra przestaje produkować elastynę - skóra traci swoją elastyczność, staje się sucha. Kolagen i elastyna znajduje zastosowanie w kosmetykach do pielęgnacji skóry o działaniu regenerującym i odmładzającym, przywraca świeżość, gładkość i sprężystość skóry.
Rozpuszczalny kolagen na powierzchni skóry tworzy cienką warstwę - film chroniący przed wpływem otoczenia, zabezpiecza przed nadmierną utratą wody oraz nadaje skórze aksamitny dotyk. Spełnia również rolę środka łagodzącego - wzmaga proces ziarnowania oraz gojenia się ran.

 

Hydromanil (INCI: Aqua, Glycerin, Hydrolyzed Caesalpinia Spinosa Gum, Caesalpinia Spinosa, Phenoxyethanol, Potassium Sorbate) jest substancją pochodzenia naturalnego. Dzięki obecności galaktomannanów jest doskonałą substancją nawilżajacą. Pozwala uzyskać długotrwały efekt nawilżania penetrując głębokie warstwy skóry i ograniczając transepidermalną utratę wody. Reguluje proces złuszczania naskórka i prowadzi do poprawy wyglądu skóry.

 

D-pantenol (INCI Panthenol) jest prowitaminą, gromadzi się w skórze właściwej i ulega przemianie w witaminę B5 (kwas pantotenowy). Działa łagodząco na podrażnioną i zaczerwienioną skórę. Ma właściwości higroskopijne (gromadzi wodę) przez co nawilża skórę powodując, że staje się miękka i jędrna.

 

Monostearynian glicerolu (INCI Glyceryl Monostearate)  to najpopularniejszy emulgator typu W/O. Jest pochodzenia roślinnego, składa się głównie z monoglicerydów.

 

Alkohol cetylowy (INCI: Cetyl Alcohol) to stabilizator emulsji, środek konsystencjotwórczy i nadający "smarowalność" - zapobiega tępieniu się kremu, zbyt szybkiemu wchłanianiu. Nawilża, wygładza skórę.

 

FEOG (INCI: Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin) jest konserwantem nowej generacji o szerokim zakresie działania zarówno w stosunku do bakterii (grammadodatnich i grammaujemnych) jaki i drożdży czy grzybów. Żaden ze składników mieszaniny FEOG nie jest tematem dyskusji ze względu na działanie uczulające, rakotwórcze, tworzenie nitrozoamin, efekt estrogeniczny lub androgeniczny i wywoływanie alergii.

 

Guma ksantanowa (INCI: Xanthan Gum) jest substancją zagęszczającą i nadającą odpowiednią konsystencję kosmetykom. Dodana w odpowiedniej ilości nie powoduje odczucia lepkości.

 

Wykonanie:

 

Do wykonania kremu potrzebny jest zestaw akcesoriów złożony ze zlewki o pojemności 50 ml, zlewki o pojemności 100 ml, bagietki i mieszadełka.
Jeśli nie posiadasz takiego zestawu możesz znaleźć go tutaj.

  1. Składniki fazy olejowej umieść w mniejszej zlewce (50 ml) a składniki fazy wodnej w większej (100 ml). Wylewając substancje ciekłe z fiolek odczekaj chwilę, aż nie spłynie praktycznie całą zawartość fiolki.
  2. Jeśli chcesz dodać konserwant FEOG, wlej go na tym etapie przygotowania kremu do fazy wodnej.
  3. Obie zlewki umieść w łaźni wodnej (garnuszku z wodą) i podgrzej. Zlewki powinny być szczelnie przykryte folią aluminiową. Przyśpieszy to topienie stałych składników fazy olejowej oraz ograniczy parowanie fazy wodnej.
  4. Gdy wszystkie składniki fazy olejowej roztopią się przelej fazę olejową do fazy wodnej wciąż umieszczonej w łaźni wodnej!!!
  5. Zacznij mieszać zawartość zlewki mieszadełkiem (spieniaczem do kawy, może być bez sprężynki). Zlewka wciąż powinna znajdować się w łaźni. Po około minucie możesz ją wyjąć. Mieszaj dalej emulsję aż do momentu, gdy osiągnie ok. 40°C (będzie cieplejsza niż nasza dłoń). Możesz przyspieszyć nieco schładzanie zlewki wstawiając ją, po około minucie mieszania w temperaturze pokojowej, do garnuszka z zimną wodą.
  6. Dodaj gumę ksantanową i mieszaj dalej, aż do całkowitego ostygnięcia.
  7. Nie przerywając mieszania dodaj stopniowo olej z rokitnika i olej arganowy. Rozprowadź je bardzo dokładnie, tak aby się nie rozwarstwiały z kremem.
  8. Nie przerywając mieszania dodaj powoli hydromanil a następnie kolagen i elastynę. Rozprowadź je dokładnie, by nie rozwarstwiały się z kremem.
  9. Przełóż krem do pudełka. Opisz naklejkę permanentnym pisakiem i umieść na niej datę przydatności, naklej na pudełko. Krem jest gotowy do użycia od razu.

 

Jak stosować tłusty krem kojący?
Stosować na  oczyszczoną skórę lub na nawilżoną wcześniej odpowiednim tonikiem, serum bezolejowym lub dowolnym żelem hialuronowym - w zależności od potrzeb i upodobań.
Ze względu na zawartość oleju z rokitnika może brudzić ubrania lub pościel. Zabrudzenia spierają się bez problemu w wyższych temperaturach.

 

  • Jeśli do kremu zostanie dodany konserwant FEOG, termin przydatności wynosi 6 miesięcy od daty wykonania.
  • Jeśli do kremu nie zostanie dodany konserwant okres trwałości wynosi 2 tygodnie a krem należy przechowywać w lodówce.

 

Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl