Sericite Mica Glow

Sericite Mica Glow
  • nowość
Cena: 5,20 zł 5.20
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

INCI: Mica (CI 77019)

 

Naturalna, niedomieszkowana mika otrzymywana z serycytu, minerału należącego do grupy mik. Szeroko stosowana w kosmetykach mineralnych, zwłaszcza w podkładach, pudrach, cieniach, różach itp. jako ich podstawowy składnik. Lekko kryjąca. Kosmetykom nadaje jedwabistość, działa przeciwzbrylająco. Ma dobrą przyczepność. Można ją łączyć z kolorowymi i błyszczącymi mikami oraz tlenkami i innymi pigmentami. W stosunku do Sericite Mica jest to odmiana bardziej perłowa z wyraźnym satynowym połyskiem. Widocznie odbija światło wygładzając optycznie drobne pory i zmarszczki, przypomina tym nieco bardziej matowe odmiany tlenochloreku bizmutu.

Idealna jako baza do przygotowania rozświetlaczy czy pudrów rozświetlających.

 

ZALETY:

  • połysk pozwalajacy uzyskać efekt jednolitej tafli
  • właściwości antyzbrylające - kosmetyki z jej dodatkiem są lekkie i mają pudrową konsystencję
  • przyjemnie, miękkie odczucie przy aplikacji
  • wysoka transparentność – naturalny wygląd skóry
  • łatwe wprowadzanie do dowolnych formulacji – sypkich oraz żeli czy emulsji
  • zdolność modyfikacji lepkości w kremach, żelach, emulsjach
  • może częściowo zastąpić zawartość pigmentów perłowych w pomadkach itp.


ZASTOSOWANIA:

  • Wszelkiego rodzaju kosmetyki mineralne w tym podkłady mineralne, pudry mineralne, róże, primery.
  • Kosmetyki pielęgnacyjne typu żele, emulsje, kremy, fluidy itp. W szybko schnących żelach zwiększa rozprowadzalność.
  • Doskonały jako dodatek do pomadek, sztyftów, kredek do oczu itp - poprawia rozprowadzalność, zmniejsza odczucie tłustości.

 

SUGEROWANA ZAWARTOŚĆ PROCENTOWA - efekt widoczny od 3%:

  • primery, pudry - 3 - 100%
  • podkłady, inne kosmetyki mineralne - 5 - 60%
  • kremy,emulsjie - 1 - 6 %
  • pomadki, sztyfty – 3 - 20%
  • żele – 1 - 10%


WŁAŚCIWOŚCI:

  • stopień krycia (w skali od 0-10, gdzie 0 to całkowita transparentność) – 3
  • stopień połysku (w skali od 0-10, gdzie 0 to całkowity mat) – 4
  • rozmiar cząstek: < 15 mikrometrów
  • substancja mineralna
  • półprodukt kosmetyczny
  • jakość kosmetycznadopuszczony do użytku w kosmetykach do: ust, oczu, twarzy
  • przechowywać w szczelnym opakowaniu, chronić przed wilgocią

 

Przykładowe receptury:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl