Puder jedwabny - pielęgnacja, odżywianie, filtr UV, soft-focus

Cena: 6,50 zł 6.50
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Ma działanie odżywcze, nawilża skórę, czyni makijaż "oddychającym", odbija i rozprasza światło (soft-focus), chroni przed promieniowaniem UV. Poprawia aplikację i przyczepność, czyni kosmetyk jedwabistym. Utrwala makijaż. 

Włókno jedwabne zostało odkryte w Chinach ok. 2700 r p.n.e. Od tego czasu jest jednym z najbardziej cenionych surowców. W pewnym okresie za 1 kg jedwabiu płacono 1 kg złota.
Głównymi składnikami jedwabiu są białka serycyna i fibroina. Dzięki nim jedwab znalazł się na stałe w recepturach wiodących firm kosmetycznych. Fibroina należy do grupy albumin odpowiedzialnych za transport substancji biologicznie czynnych i stymulację procesów metabolizmu komórkowego. Serycyna poprawia stan bariery epidermalnej, zmniejszając utratę wody przez skórę. Puder jedwabny zawiera w sumie 18 łatwo wchłanialnych aminokwasów, mających działanie odżywcze.

Jedwab kumuluje w sobie dokładnie taką ilość wody jaka jest niezbędna do utrzymania skóry w doskonałej kondycji. Białka jedwabiu wiążąc wodę zatrzymują ją w naskórku. Z tego powodu jest uważany za naturalny regulator wilgotności. Zdolności retencyjne pozwalają mu na utrzymanie 13% wody oraz uwalnianie lub zatrzymywanie jej w zależności od warunków zewnętrznych (temperatura otoczenia i wilgotność względna). Tworzy na powierzchni skóry delikatną warstwę, pozwalającą jej swobodnie „oddychać”. Czyni ją gładką i aksamitną.

Puder jedwabny jest odpowiedni dla każdego rodzaju  cery,  a szczególnie dla cery wrażliwej ponieważ przyspiesza proces regeneracji komórek, hamuje proces starzenia i jest wyjątkowo łatwo wchłaniany przez co zwiększa nawilżenie naskórka. Ze względu na zdolność chłonięcia sebum polecany jest również jako składnik kosmetyków do cery tłustej.

Puder jedwabny odbijai rozprasza światło (soft-focus) oraz pochłania promieniowanie UV.
W kosmetykach bazujących na mice nieznacznie redukuje błyszczenie. Poprawia aplikację, czyni kosmetyk jedwabistym. Powoduje, że kosmetyk silniej przywiera do skóry, nie obsypuje się - utrwala makijaż. Znajduje zastosowanie we wszelkich luźnych formulacjach. Ze względu na swoją lekkość jest idealny do pudrów wykończających i cieni. Stosowany również w pomadkach (zwiększa przywieralność i wygładza naskórek). W tuszach do rzęs pełni funkcję wydłużenia i pogrubienia rzęs.

Sugerowana zawartość procentowa: 2-20%; 

INCI I wŁAŚCIWOŚCI:

  • INCI: Silk
  • Półprodukt pochodzenia naturalnego
  • Półprodukt kosmetyczny
  • Dopuszczony do użytku w kosmetykach do: ust, oczu, twarzy i paznokci
  • Przechowywać w szczelnym opakowaniu, chronić przed wilgocią i światłem
  • Jakość kosmetyczna

Puder jedwabny - pielęgnacja, odżywianie, filtr UV, soft-focus - Kolorówka.com

Przykładowe receptury:

Opinie o produkcie (3)

15 listopada 2020

Czym się różni ten puder jedwabny od pudru jedwabnego Superfine?

16 listopada 2020

@Lila Odmiana pudru jedwabnego Superfine jest jaśniejsza od pozostałych, całkowicie bezwonna, ma bardzo małe cząstki i całkowicie jednolitą konsystencję. Puder jedwabny Superfine zaaplikowany na skórę nie pozostawia żadnych drobin i perfekcyjnie się po niej rozprowadza pozostawiając uczucie podobne do dotyku atłasu lub satyny. Jest to odmiana najwyższej jakości.

16 listopada 2020

Bardzo dziękuję za odpowiedź, dzięki której wiem, że wybiorę ten puder:)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl