Krzemionka płomieniowa

Krzemionka płomieniowa
  • nowość
Cena: 5,00 zł 5.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Pin It

Opis

Hydrofilowa odmiana krzemionki płomieniowej. Jest krzemionka amorficzna (bezpostaciowa). W przeciwieństwie do krzemionek sferycznych nie ma zdolności rozpraszania światła. Doskonale chłonie sebum.
Krzemionka płomieniowa jest szeroko stosowana jako stabilizator konsystencji (zagęszcza emulsje i zawiesiny) w kosmetyce pielęgnacyjnej i kolorowej: kremach, balsamach, oliwkach i olejkach, żelach do mycia twarzy, mleczkach, antyperspirantach, w odżywkach do włosów, w podkładach, pomadkach, błyszczykach, maskarach, lakierach do paznokci itp.
Krzemionka płomieniowa nie nadaje się do samodzielnego stosowania jako puder wykończeniowy.

 

WŁAŚCIWOŚCI:

  • zagęszcza oleje;
  • zapobiega opadaniu pigmentu w kosmetyku (w błyszczykach, olejkach, lakierach do paznokci);
  • zapewnia równomierne rozprowadzanie pigmentu lub substancji czynnej;
  • poprawia strukturę kosmetyków typu pomadki, błyszczyki, emulsje (fluid, krem itp.);
  • dodatek do kosmetyku sprawia, że tworzy on jednolitą warstwę (nie uwypukla załamań skóry – szczególnie w kosmetyce kolorowej);
  • zmniejsza odczucie oleistości/tłustości (w olejkach do ciała, tłustych kremach, pomadkach, błyszczykach itp.);
  • zapobiega „wypacaniu” się oleju.

 

Krzemionkę płomieniową najlepiej dodawać do podgrzanej fazy olejowej (70-72C). Zalecane jest intensywnie mieszanie, najlepiej mechaniczne (np. mieszadełkiem/spieniaczem do kawy ze sprężynką). 

 

ZASTOSOWANIA:

  • krzemionka płomieniowa w żelach i olejach (m.in. olejki rozświetlające; błyszczyki):
    - zagęszcza;
    - z olejami daje transparentne żele;
    - podnosi stabilność produktu – zwiększa odporność na utlenianie i temperaturę;
    - poprawia rozprowadzalność składników aktywnych;
    - zapobiega opadaniu pigmentu w kosmetykach typu błyszczyki, olejki do skóry;
    - zmniejsza odczucie tłustości/oleistości np. po zastosowaniu olejku skóra zdaje się być sucha, produkt nie pozostawia tłustej warstwy;
    - w pomadkach - uzyskanie efektu niskiego połysku, matowe wykończnie, poprawa rozprowadzania, redukcja odczucia tłustości i lepkości;

  • krzemionka płomieniowa w emulsjach (również fluidach, podkładach płynnych):
    - zagęszcza – pozwala na użycie mniejszej ilości emulgatora;
    - daje możliwość przeprowadzenia procesu na zimno (w niektórych przypadkach);
    - podnosi stabilność produktu – zwiększa odporność na utlenianie i temperaturę – przedłuża okres przydatności;
    - w tuszach do rzęs - poprawa konsystencji, przedłużanie i pogrubianie;
    - we fluidach - naturalny wygląd i matowe wykończenie, redukcja odczucia tłustości i lepkości produktu, trwalsze utrzymanie produktu na skórze, nadanie skórze gładkości i poprawa odczuć sensorycznych;

  • krzemionka płomieniowa w kosmetykach sypkich i prasowanych:
    - poprawia konsystencję mieszaniny (sypkość);
    - matuje;
    - wchłania sebum;
    - zapobiega rolowaniu się;

  • krzemionka płomieniowa w lakierach do paznokci:
    - reguluje płynność lakieru;
    - zapobiega opadaniu pigmentu, brokatu itp.;
    - daje efekt popękanego lakieru;
    - żeluje z zachowaniem klarowności lakieru;

  • krzemionka płomieniowa w odzywkach do włosów:
    - środek żelujący;
    - poprawia puszystość włosów;
    - daje efekt zwiększenie objętości włosów;
    - ułatwia rozczesywanie;

  • krzemionka płomieniowa w produktach przeciwsłonecznych:
    - środek żelujący;
    - poprawia rozprowadzalność na skórze;
    - wzmacnia działanie filtrów SPF;
    - zmniejsza efekt tłustości;
    - poprawia odporność kosmetyku na wodę i pot;

  • krzemionka płomieniowa w kosmetyce białej, pielęgnacyjnej:
    - w kremach tłustych, kremach z filtrem - działanie matujące, redukcja tłustości i lepkości kremu, poprawa odczucia na skórze, lepsze rozprowadzanie, naturalny wygląd;
    - w kremach nawilżających do cery tłustej - działanie matujace, adsorcja nadmiaru sebum ze skóry, naturalny wygląd.

 

SUGEROWANA ZAWARTOŚĆ PROCENTOWA:

  • w olejach, błyszczykach, żelach 3-10%
  • w emulsjach 0,5-3%
  • w pomadkach, korektorach, kredkach do oczu, podkładach płynnych: 0,2-10%
  • w kosmetykach prasowanych, sypkich typu puder, cień do powiek, róż: 0,5-5%
  • w lakierach do paznokci: 0,25-4%
  • w produktach przeciwsłonecznych: 0,5-5%
  • w antyperspirantach: 0,5-3%
  • w odżywkach do włosów: 0,5-3%

 

WŁAŚCIWOŚCI:

  • adsorpcja olejów – 250g/100g;
  • rozmiar cząstek: <5.0 mikrometrów;
  • substancja mineralna;
  • półprodukt kosmetyczny;
  • jakość kosmetyczna;
  • dopuszczony do użytku w kosmetykach do: ust, oczu, twarzy;
  • przechowywać w szczelnym opakowaniu, chronić przed wilgocią.

 INCI: Silica (Silicon dioxide)

 Krzemionka płomieniowa - Kolorówka.com

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl