Skrobia kukurydziana
Wypełniacze i dodatki
INCI: Zea Mays (Corn) Starch
Skrobia kukurydziana jest półprzeźroczystym białym proszkiem. Ponieważ nie ma dobrej przyczepności oraz nie chroni przed promieniowaniem UV należy mieszać ją z kaolinem (dla polepszenia przyczepności) oraz tlenkiem cynku lub dwutlenkiem tytanu (dla ochrony przed promieniowaniem UV). Jako produkt roślinny ma określony termin przydatności do użycia - w przeciwieństwie do produktów mineralnych. Jest produktem stosunkowo tanim, jest więc dobra do testowania mieszanek kolorystycznych. Może być stosowana po dodaniu środków zwiększających przyczepność (stearynianu magnezu , azotku boru, kaolinu) jako zamiennik talku. Jest często stosowana, podobnie jak puder ryżowy, jako wypełniacz w pudrach matujacych. Silnie adsorbuje sebum. Doskonale nadaje się do cery tłustej i mieszanej. Można używać jej również samodzielnie. W przypadku cery suchej lub normalnej samodzielnie stosowana może prowadzić do jej przesuszania.
- Substancja organiczna
- Półprodukt kosmetyczny
- Dopuszczony do użytku w kosmetykach do: ust, oczu, twarzy i paznokci
- Ostrzeżenia: umyć ręce po przepakowaniu, stosować maski ochronne
- Przechowywać w szczelnym opakowaniu, chronić przed wilgocią i światłem. Zalecana obniżona temperatura.
- Jakość kosmetyczna
- Rozmiar cząstek: bd
Przykładowe receptury:
- Podkład na bazie pudru ryżowego lub skrobi kukurydzianej
- Receptura przykładowa 18 – puder
- Puder na bazie pudru ryżowego lub skrobi kukurydzianej
- Receptura przykładowa 23 – puder
| Cechy | |
| Ilość | próbka ~5 ml, 10 g, 30 g |
|---|---|
Polecamy także:
|
Kaolin
3.45zł
|
Talk
4.64zł
|
Puder ryżowy
4.65zł
|
Osoby, które kupiły ten produkt kupiły także:
- Krzemionka Spherica P-15008.25zł
- Glinka haloizytowa beżowa 4.95zł
- Veil Base Mix5.84zł
- Glinka żółta4.97zł
- Puder ryżowy MF4.65zł





















