Talk
Wypełniacze i dodatki
INCI: Talc
Talk jest minerałem z rodziny krzemianów. Jest to najbardziej miękki z minerałów, można go zarysować paznokciem, skruszyć lub pokroić nożem. Talk stosowany w kosmetyce jest kruszony, suszony i mielony. W trakcie przetwarzania eliminowany jest szereg zawartych w nim substancji. W kosmetyce jest stosowany jako wypełniacz. Nadaje pudrom jedwabistość i poślizg, zwiększa przyczepność. Jest dość przejrzysty, rozjaśnia nieco kolory i dodaje im intensywności. Jest dobrym rozwiązaniem do ciemniejszej karnacji. Talki stosowane obecnie są bielone i przetwarzane w sposób zapewniający ich bezpieczne stosowanie w kosmetyce i farmaceutyce. Dobrymi zamiennikami talku są skrobia, Sericite Mika oraz Silk Mika, skrobia kukurydziana oraz puder ryżowy.
- Substancja mineralna
- Półprodukt kosmetyczny
- Dopuszczony do użytku w kosmetykach do: ust, oczu, twarzy i paznokci
- Ostrzeżenia: umyć ręce po przepakowaniu, stosować maski ochronne
- Przechowywać w szczelnym opakowaniu, chronić przed wilgocią.
- Jakość kosmetyczna
- Wielkość cząstek: bd
Przykładowe receptury:
- Puder na bazie talku
- Receptura przykładowa 25 – puder
- Receptura przykładowa 27 - puder
- Receptura przykładowa 34 - cienie
- Cienie na bazie talku
- Receptura przykładowa 36 - cienie
- Receptura przykładowa 37 - cienie
- Receptura przykładowa 47 - róż
- Receptura przykładowa 48 - róż
- Receptura przykładowa 52 - bronzer
- Receptura przykładowa 54 - bronzer
| Cechy | |
| Ilość | próbka ~5 ml, 10 g, 30 g, 100 g |
|---|---|
Polecamy także:
|
Sericite Mica
4.60zł
|
Kaolin
3.45zł
|
Puder ryżowy
4.65zł
|
|
Skrobia kukurydziana
4.54zł
|






















