Dimetikon
Silikony kosmetyczne
INCI: Dimethicone
Płynny silikon, bezbarwny, bezwonny o średniej lepkości. Otrzymywany z krzemionki. Pozostawia na skórze delikatną, niekleistą warstwę, chroniącą skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Przeciwdziała nadmiernemu wysuszaniu skóry, nie wywołuje podrażnień i stanów uczuleniowych. Jest obojętny w stosunku do tkanek żywych.
Ułatwia rozprowadzanie kosmetyku. Stosowany w wielu produktach do pielęgnacji ciała, również w kosmetykach kolorowych.
Może być stosowany w różnego typu kosmetykach: jako składnik bazy pod makijaż, w kremach, balsamach, kosmetykach ochronnych, kosmetykach do włosów, w kosmetykach do ust (pomadkach, balsamach).
Â
Stosowany samodzielnie na skórę dłoni tworzy tzw. niewidzialną rękawiczkę (lub rękawiczkę w kremie), chroniącą skórę przed szkodliwym wpływem wody z sieci wodociągowej lub detergentami - czas działania od 4 do 6 godzin. Można go stosować zapobiegawczo przed dermatozami zawodowymi.
Produkt pakowany jest w buteleczki farmaceutyczne z kroplomierzem.
Â
Â
UWAGA: Temperatura zapłonu ok. 300 - 315 C. Nie zbliżać się z ogniem.
Â
| Cechy | |
| Ilość | 15 ml, 80 ml, 200 ml |
|---|---|
Osoby, które kupiły ten produkt kupiły także:
Komentarze:
Sklep Kolorówka.com2012-04-05 20:07 |
Dimetikon poprawia trwałość tuszu, nie czyni go jednak całkowicie wodoodpornym - nie polecamy po aplikacji tuszu chodzenia na basen. Tusz jednak nie rozmazuje się "przy pierwszej łzie" czy przy mżawce. |
|---|---|
monika2012-03-31 16:56 |
czy dimetikon może być również dodany do tuszu,jako substancja wodoodporna? |
Mafalda2011-07-21 15:02 |
Dodany do cieni podczas ucierania w moździerzu powoduje, że cienie doskonale się trzymają na powiece, nie wałkują i nie podkreślają zmarszczek. |













