Tlenek cynku
Pigmenty matowe|Wypełniacze i dodatki
INCI: Zinc Oxide (CI 77497)
W kosmetykach spełnia funkcję antybakteryjną oraz chroni przed promieniowaniem UV. Zwiększa krycie i przyczepność. Rozjaśnia mieszanki kolorystyczne. Wykorzystywany w sypkich mieszankach podkładowych, cieniach do oczu, pudrach oraz wielu innych preparatach kosmetycznych itp. Tlenek cynku ma lekkie działanie antybakteryjne i przyspiesza gojenie ran. Z tego powodu jest używany jako składnik maści i zasypek leczących rozmaite choroby skóry.
Jako pigment został wprowadzony w 1779 r, a od 1834 jako "biel chińska" jest stosowany w gwaszu.
Znajdziecie go Państwo w naszym sklepie w dwóch działach, 'Pigmenty matowe' oraz 'Wypełniacze i dodatki', ponieważ w formulacjach takie funkcje będzie właśnie spełniał.
Dopuszczalne maksymalne stężenie: 25%.
- Pigment mineralny
- Półprodukt kosmetyczny
- Dopuszczony do użytku w kosmetykach do: ust, oczu, twarzy i paznokci
- Ostrzeżenia: umyć ręce po przepakowaniu, stosować maski ochronne
- Przechowywać w szczelnym opakowaniu, chronić przed wilgocią i światłem
- Jakość kosmetyczna
- Rozmiar cząstek: ok. 0,32 µm
Przykładowe receptury:
- Podkład na bazie serecytu
- Podkład na bazie pudru ryżowego lub skrobi kukurydzianej
- Receptura przykładowa 28 - podkład
- Receptura przykładowa 29 - cienie
- Receptura przykładowa 30 - cienie
- Receptura przykładowa 45 - róż
| Cechy | |
| Ilość | próbka ~5 ml, 10 g, 30 g, 100 g, 500 g |
|---|---|
Polecamy także:
|
Tlenek cynku mikronizowany
5.02zł
|
Osoby, które kupiły ten produkt kupiły także:
- Czerwień żelazowa4.73zł
- Żółcień żelazowa4.82zł
- Stearynian magnezu4.60zł
- Czerń żelazowa5.03zł
- Błękit ultramarynowy5.40zł



















